Besök i byn av Selma och Ilka Päivärinta sommaren 2004.
Klicka på bilderna för att förstora dom!
Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!
 Gustav skakar hand med  Ilka, Pelle i bakgrunden.
Selma pratar med Serine och Ebba.
Stellan och Anders i bakgrunden.
Selma skakar hand med Gustav.


Ilka och Selma var i Vilhelmina på besök. De ringde till Byaålderman Anders Eriksson och frågade om de kunde komma till byn och träffa några av de äldre och se några hus som dom hade bott i från 1930 och fram till i början av 40-talet, det var naturligtvis okej och det beslöts att vi skulle träffas hos Ruth Eriksson ovanpå affären.
Förutom Ilka, Selma, Ruth och Anders var Gustav Lundberg, Vilhelm Lidberg, Serine Johansson, Ebba Lidberg, Nils-Gunnar "Pelle" Lidberg, Karl-Göran Karlsson samt Ilkas pojkar Staffan och Stellan Westerberg där.

Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!
 Staffan och Ilka njuter av  vyn över byn.
Staffan, Ilka, Anders, Pelle och Stellan.
Pelle och Vilhelm.


De berättade att de härstammade från släkten Sursill på 1400-1500-talet och att deras förfäder hade efternamnet Svan innan det blev Päivärinta.
Ilka minns när några skulle sköta om att arrangera en fest i Hermans loge nedanför "Pelles", och att de inför kvällen hämtade en jäsning i en myrstack.
Han är en friskportare och har cyklat Vättern runt vid 83 års ålder,det är ett 30 mil långt cykellopp med så mycket som upp till 16000 deltagare. Har haft en infarkt för inte så länge sedan, men var återställd efter ca 3 månader, troligen tack vare den goda konditionen.

Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!
 Selma, Ilka och Stellan  
Ruth, Pelle, Selma, Ilka, Stellan, Staffan, Ebba, Gustav och Vilhelm.
Staffan, Anders (stående), Ebba, Gustav, Serine och Vilhelm.
Serine, Vilhelm, Ruth och Pelle.


De berättade om pappan, Kallas Untamo Päivärinta som hemma i Finland skickade en flicka till staden långt långt hemifrån för att ta körkortet, för att hon sedan skulle komma hem och lära honom att köra bil.

Familjen Päivärinta var på en semester till Sverige 1929.
Klicka på bilden för att se den större!
Selmas och Ilkas far hade idéer om att starta en finskspråkig folkhögskola, han hade även funderat på en samefolkhögskola.
Biskopen tyckte att han som prost inte skulle lägga sig i skolarbete, Kallas ställde sig i dörren och vek upp sin kappa för att biskopen skulle få sparka ut honom. Han sa sparka nu! Biskopen skrattade och sen var de vänner.
Ilka berättar om hur pappan hade sjungit kärlekssånger under religionslektioner i skolan. Biskopen kom på besök dit, efter klagomål av föräldrarna, men det visade sig att biskopen gillade sångerna.
Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!
 Anders förärar dem varsin
 T-shirt med motiv från
  byns hemsida.
Selma provar och visar upp sig i T-shirten.
Ilka spänner isär hängslena för att bilden ska synas bättre.


Vid prat om olika församlingar som baptister och pingstvänner kom Ilka ihåg att det var mycket pingstvänner i Järvsjöby under den tid dom bodde i Latikberg.
Väckelsen tog ett skutt över Latikberg, sa Pelle.
Det var en kamp mellan byarna om var kyrkan skulle placeras.
"Se ätte så hon inte ramla av i Latikberg", sa dom när en Ambrosius Gavelin sa att den skulle placeras i Bäsksjö.
"Och kyrkan hon hamna ju i Latikberg", sade Vilhelm Lidberg lite klurigt.

Selma kom ihåg hur de beställde hästskjuts från näset till kyrkan, när de bodde i Bäsksjö. Hur det var kallt och klart. Hon kom också ihåg hur det lät när hästarna åt av det medhavda höet när de stod vid kyrkan.

Selma Cederberg har jobbat som diakonissa i Djursholm, Kristianstad, Buenos Aires och Gran Canaria. Hon har också varit skolchef på svenska skolan på Teneriffa. Bor för närvarande i Los Christianos på Teneriffa, hon har bott där i över 16 år.

Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!


Självklart skulle det tas ett gruppfoto av hela gänget framför den gamla bastun som Kallas Untamo var med och byggde i byn. Den stod tidigare nedanför Ica, men har flyttats och fungerar nu som fritidsbostad.

Bakre raden fr. vänster: Gustav Lundberg, Vilhelm Lidberg, Anders Eriksson, Nils-Gunnar "Pelle" Lidberg, Stellan Westerberg och Staffan Westerberg.
Främre raden fr. vänster: Serine Johansson, Ruth Eriksson, Ebba Lidberg, Ilka Päivärinta och Selma Cederberg.

Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!


I Gamskolan berättade Ilka om en busig pojke som han kom ihåg från sin tid i skolan. Läraren fick tag i honom och höll hårt i örat och frågade vem som bestämde, pojken svarade naturligtvis att det var läraren.

Ilka lämnade Latikberg redan 1938, då han tog värvning på I19 i Boden och han slutade som militär först vid krigsslutet 1945.

Efter några år som arbetare har han i huvudsak jobbat som socialarbetare och arbetsledare. Nuvarande yrke är pensionär arbetande för Svenska turistföreningen och deras Fjällstugor. Han bor för närvarande i Malmö.

Han tyckte att det var mycket intressant att besöka byn, han kände igen vissa drag på en del personer, t.ex. Gustaf Lundgren och Vilhelm Lidberg.

Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större! Klicka på bilden för att se den större!
 Stellan, Selma, Gustav,  Anders, Ilka och Staffan  framför Gustav  Lundbergs hus.
Ilka och Selma i köket hos Gustav.
Selma står mitt i det rum på övervåningen där hon föddes.
Ilka begrundar stället där han tillbringat en del av sin barndom på.


Ilka minns när de kom flyttande till Latikberg och Lundbergs i December 1930 och hur de lekte i snön framför huset. De var flera på väg, och mycket riktigt kom ett syskon till i januari, Gustaf.

Och hur han sprang naken i köket, Sonja och Siri jagade honom när han sprang undan för att hinna se något.
Klicka på bilden för att se den större!
Han minns också hur Gustaf Lundbergs far bedövade kalvarna med yxan och sen skar med kniven, när de slaktade vid ladugårdens övre ände.
De bodde först i Lundbergs sen i Erling Lidbergs, sista stället dom bodde på var i huset till höger innan Storbergskorsningen där dom hyrde av Karl-Axel Nilsson till 1944.

text & bild: Karl-Göran Karlsson